Reklam
Vakıf Katılım
Tarih : 2020-08-07 09:32:00

Mayıs ayındaki seviyelere geriledi

BIST100… Mayıs Ayındaki Seviyelere Geriledi… Güne tepki alımlarıyla artıda başlayan endeks kurdaki yukarı yönlü hareketin hız kazanmasıyla satış baskısı altında kaldı. Endeksteki değer kaybı %5’in üzerine çıktı. Borsa 6 günlük düşüş trendini devam ettirdi. Borsada son dönemde dolar bazındaki kayıplar %20’ye ulaştı. 2.5 aylık kazanım son 6 işlem gününde geri verildi. TL varlıklardaki oynaklık yükselirken döviz rezervleri ve dış finansmana ilişkin konular piyasayı tedirgin etmeye devam etti. Endeks bir ara gelen tepki alımlarının etkisiyle toparlansa da 200 günlük ortalamanın altına sarkmasıyla birlikte satışlar hız kazandı. Haftanın son işlem gününde yurt içinde önemli bir veri akışı bulunmazken, yurt dışında ABD istihdam verileri takip edilecek. Asya piyasaları Trump’ın Çinli teknoloji şirketlerine yönelik kararnameyi imzalamasıyla gerilerken, ABD endekslerinin vadeli işlemlerdeki kazanımlarını koruyamadığı görülüyor. Global risk iştahı haftanın son işlem günü öncesinde düşük seyrediyor. Endeksin güne satıcılı başlaması ve gün içerisinde global taraftaki gelişmelere ve gelen açıklamalara göre yön arayışı içerisine girmesi beklenebilir.

 

 

USDTRY…TL Varlıklar Zayıf Bir Görünüm Sergiledi… Dolar TL kuru oldukça geniş bir bant içerisinde hareket ederken yukarı yönlü hareketler hız kazandı. Güne 7.04 seviyelerinde başlayan Dolar TL kuru 7.27 seviyelerine kadar yükseldi. Dolar global bazda değer kazanırken, TL diğer gelişen piyasa ülke para birimlerinden olumsuz ayrışıyor. TCMB akşam saatlerinde piyasa kapanışına doğru yaptığı basın duyurusuyla eldeki bütün araçların piyasalardaki aşırı oynaklığı azaltması doğrultusunda kullanılacağını açıkladı. TCMB’nin 6 Ağustos tarihinde yaptığı TL fonlama kompozisyonunda ağırlıklı ortalama fonlama maliyetinin %7.88’e çıktığı görüldü. TCMB ve BDDK Başkanları dün akşam saatlerinde TBB ev sahipliğinde banka yöneticileriyle piyasalardaki son gelişmeleri değerlendirmek üzere bir toplantı gerçekleştirdiler. TBB toplantısında bankaların aktif rasyosunun esnetilmesi talebi BDDK tarafından makul karşılandı.

 

 

EURTRY… TL Majör Para Birimleri Karşısında Gerilemeye Devam Etti… Global piyasalarda risk iştahının olumlu seyretmesine karşın TL varlıklara ilişkin riskler nedeniyle TL majör para birimleri karşısında negatif bir görünüm sergilemeye devam etti. Dün 8.66 seviyesini test eden Euro TL kuru yeni işlem gününün ilk saatlerinde bir miktar geri çekildi.

 

 

EURUSD… ABD İstihdam Verileri Takip Edilecek… ABD’de işsizlik maaşı başvurularının beklenenden fazla düşmesi ABD ekonomisindeki toparlanmayı teyit etti. İşsizlik maaşı başvuruları 1 Ağustos haftasında bir önceki haftaya göre 249,000 kişi azalarak, 1.19 milyona geriledi. Çarşamba günü açıklanan ADP özel sektör istihdam verisinin ardından bugün gözler tarım dışı istihdam verisinde olacak.

 

 

XAUUSD… Yükseliş Momentumunu Koruyor… Altının ons fiyatı 2,075 $ seviyesine ulaşarak tüm zamanların en yüksek seviyesine çıktı. Haftalık işsizlik maaşı başvurularının beklentilerden iyi gelmesiyle birlikte dolar global bazda değer kazanırken altın yüksek seviyelerden geri çekildi. ABD kongresinde görüşülmeye devam eden ek mali teşvik paketi, global bazda zayıf bir görünüm sergileyen dolar altının ons fiyatındaki yukarı yönlü momentumun korunmasına yardımcı oluyor. Altın yatırımcısının gözü bugün açıklanacak ABD istihdam verilerinde olacak.

 

 

GAUTRY… Dolar TL Kurundaki Yükselişten Destek Buldu… Gram altın, altının ons fiyatı ve Dolar TL kurundaki yükselişten destek bulmayı devam ediyor. Gün içerisinde oldukça geniş bir bant aralığında işlem gören gram altın 461 TL seviyelerinde başladığı işlem gününde 485 TL seviyelerine kadar yükseldi.

 

 

BRENT…Risk İştahındaki Düşüşe Paralel Olarak Dünkü Kazancını Sildi… Koronavirüs vaka sayılarındaki artış her ne kadar enerji fiyatlarını baskılasa da ham petrol stoklarının sert bir şekilde gerilemesiyle birlikte Brent petrolün varil fiyatı dün bir miktar yükseldi. Bugün ABD ve Çin arasındaki gerilimin yükselmesiyle birlikte risk iştahındaki düşüşe paralel olarak dün kazançlarının bir kısmını geri verdi.

 

 

S&P500…Olumlu İstiham Verisinden Destek Buldu… ABD endeksleri beklentilerden iyi gelen haftalık işsizlik maaşı başvurularının etkisinde günü artıda tamamladı. S&P500 endeksi %0.66 değer kazancıyla 3,350 puana yükseldi.

 

Kaynak Alan Yatırım
Hibya Haber Ajansı

© Copyright 2024 haberajans24.com Tüm Hakları Saklıdır.
Web sitemiz Hibya Haber Ajansı Abonesidir.