Reklam
Vakıf Katılım
Tarih : 2020-07-24 09:15:00

TCMB politika faizini değiştirmedi

BIST100…İkinci Çeyrek Bilançoları Takip Ediliyor… BIST100 endeksi %0.54 değer kazancıyla başladığı işlem gününde ilerleyen saatlerde kazançlarını bir miktar genişleterek 119,031 puana yükseldi. Haftanın son işlem gününde ABD ve Çin arasındaki konsolosluk gerilimini fiyatlayan Asya Pasifik piyasaları satıcılı bir görünüm sergiliyor. Aynı şekilde dünyanın geri kalanında vadeli işlemlerdeki risk iştahındaki düşüş dikkat çekiyor. Koronavirüs vaka sayılarındaki artış, ABD’de haftalık işsizlik maaşı başvurularının Mart ayından bu yana ilk kez artış göstermesi yatırımcıların riskli varlıklar konusunda temkinli bir duruş sergilemelerine neden oluyor. Diğer taraftan yurt içi ve yurt dışı piyasalarda ikinci çeyrek bilançoları takip ediliyor.

Şirket Haberleri: ARCLK 2Ç20’de yıllık %86’ya yakın artışla 407 milyon TL net kar elde etti. Böylece 6 aylık konsolide net karını bir önceki yılın aynı dönemine göre %49 artırmış oldu. 2019 yılının 1.çeyreğinde 189 milyon TL, ilk 6 aylık zaman diliminde ise 444.5 TL toplam net kar elde etmişti.

 

 

USDTRY… TCMB Politika Faizini Değiştirmedi… Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Para Politikası Kurulu Temmuz ayı toplantısında politika faizini değiştirmeyerek piyasa beklentilerine paralel bir şekilde %8.25’te sabit tuttu. TCMB 2019 yılının Temmuz ayından beri sürdürdüğü faiz indirimleri serisini geçtiğimiz ay sonlandırmıştı. Toplantı karar metninde toplam talep koşullarının sınırlayıcı etkisine karşın, salgına bağlı birim maliyet artışlarının yansımalarıyla çekirdek enflasyon göstergelerinin eğilimlerinde yükseliş gözlemlendiği ifade edildi. Dolar TL kuru karara 6.8390 seviyelerine gerileyerek reaksiyon gösterdikten sonra gelen tepki alımlarının sonucunda 6.84 seviyelerinde dengelenme çabasına içerisine girdi. Kararın ardından kurdaki hareketler sınırlı kaldı. Yurt içi yerleşiklerin döviz mevduatları geçtiğimiz hafta 1,5 milyar dolar arttı.

 

 

EURTRY… Euro Global Bazda Güçlü Bir Görünüm Sergiliyor… Avrupa Birliği’nin 750 milyar euro değerinde kurtarma paketi konusunda anlaşmasıyla birlikte Euro global bazda değer kazanmayı sürdürüyor. Dün 7.94 seviyelerine yönelen Euro TL kurundaki hareketler Euro Dolar paritesinin yatay seyriyle birlikte zayıf kaldı.

 

 

EURUSD… 1.16 Seviyesinin Üzerinde Kalıcı Olma Çabası İçerisinde … ABD ve Çin arasındaki gerilim, korona virüs vaka sayılarındaki artış bile Euro Dolar paritesinin 1.16 seviyelerine doğru güç kazanmasını durduramadı. ABD’de Covid-19’a karşı 1 trilyon dolarlık teşvik paketi görüşmelerine başlandı. ABD’de işsizlik maaşı başvuruları geçen hafta 1,42 milyon oldu. Önceki hafta 1,3 milyon olarak gerçekleşmişti. Euro Dolar paritesi 1.1622 seviyelerine yöneldikten sonra sabah saatlerinde 1.16 seviyesi sınırında işlem görüyor.

 

 

XAUUSD… Son 9 Yılın Zirvesinde… Doların global bazda zayıflaması, ABD ve Çin arasında süregelen gerilim ve koronavirüs vaka sayılarındaki artışın yarattığı yeni teşvik paketi beklentileriyle birlikte altının ons fiyatı son 9 yılın zirvesine yöneldi. ABD Hazine tahvil faizlerindeki gerileme ve derinleşen negatif reel faizler altın fiyatlarındaki ralliye destek oluyor. Spot altın ons başına 1,890 $’a çıkarak son 9 yılın zirvesine tırmandıktan sonra 1,884 $ seviyelerine geriledi.

 

 

GAUTRY…Rekor Yeniledi… Gram altın ons fiyatındaki yükselişten destek bularak rekorunu 415 liranın üzerine taşıdı. Ons fiyatındaki yukarı yönlü ivme devam ettikçe, gram altının yukarı yönlü momentumunu koruması beklenebilir.

 

 

BRENT…Arz ve Talep Kaynaklı Gelişmeler Öne Çıkıyor… Haftanın başında risk iştahındaki yükseliş ve doların global bazda değer kaybetmesine bağlı olarak daha cazip hale gelen Brent petrol, risklerin belirginleşmesi ve stoklardaki beklenmeyen artışla birlikte momentum kaybederek vadeli piyasalarda varil başına 44 $ seviyelerine sıkıştı. OPEC+’in önümüzdeki aydan itibaren üretim kısıntılarını azaltacak olması risk iştahının yükselişe geçtiği zamanlarda fiyatların daha da artmasına engel oluyor.

 

 

S&P500… ABD ve Çin Arasındaki Gerilimden Olumsuz Etkilendi… ABD ve Çin arasında süregelen gerilim ve haftalık işsizlik maaşı başvurularının Mart ayından bu yana ilk kez artması ABD hisse senedi piyasalarını olumsuz etkiledi. Koronavirüs salgını kaynaklı endişeler gündemde kalmaya devam ederken, S&P500 endeksi %1.22 değer kaybıyla 3,236 puana geriledi.

 

Kaynak Alan Yatırım
Hibya Haber Ajansı

© Copyright 2024 haberajans24.com Tüm Hakları Saklıdır.
Web sitemiz Hibya Haber Ajansı Abonesidir.