Reklam
Vakıf Katılım
Tarih : 2022-10-13 08:46:05

Çok fazla, daha fazla

ABD hisse senetleri, son FED toplantısının tutanaklarının politika yapıcıların daha kısıtlayıcı bir politika duruşunu sürdürmeleri gerektiğine karar verdiklerini göstermesinin ardından hafif düşerken, Asya hisse senetleri de Wall Street'in düşüşünü izledi ve yatırımcıların FED'in şahin söylemi ve İngiltere Merkez Bankası, basında gerekirse yardımın devam edeceği yönündeki haberlere karşı çıkarak, ilk duyurulduğu gibi acil tahvil piyasası desteğinin Cuma günü sona ereceği konusunda ısrar etmesi ile küresel resesyon risklerini tartmasıyla satıcılı seyir izlemekte.

ABD’de Eylül ÜFE’de sürpriz bir artış gösterdi. ÜFE , Eylül ayına kadar 12 ayda %8,5 artarak, tahmin edilen %8,4'lük artışın biraz üzerinde gerçekleşti. Nihai talep için üretici fiyat endeksi geçen ay %0,2 artış beklentilerine karşılık %0.4 yükseldi. Ağustos ayı verileri de daha önce açıklanan %0,1'lik düşüş yerine %0,2 düşüşe revize edildi. Hizmet fiyatlarındaki %0,4'lük artış, Eylül ayında ÜFE'deki artışın üçte ikisini oluşturdu. Eylül ayındaki artışın dörtte birinden fazlası, otel ve motel konaklama fiyatlarındaki %6,4'lük artıştan kaynaklandı. Mal fiyatları, Ağustos ayındaki %1,1'lik düşüşün ardından %0,4 arttı. Gıda fiyatlarındaki %1,2'lik artış, mallardaki artışın %60'ını oluşturdu. Olumlu taraftan bakarsak ise manşet ÜFE Ağustos ayındaki %8.7'lik artışın altında kaldı.

ABD'de faiz oranları, Fed'in son politika toplantısının tutanaklarının birçok yetkilinin "enflasyonu düşürmek için çok az önlem almanın maliyetinin çok fazla, önlem almanın maliyetinden daha fazla olduğunu vurgulamasıyla birlikte gerilerken, ABD 10 yıl vadeli Hazine getirileri de 06.10 itibariyle %3.9227 son iki günün en düşük seviyelerine yakın gerileme göstermekte. Ancak Fed Başkanı Michelle Bowman dün yaptığı konuşmada şahin bir duruş sergileyerek, yüksek enflasyon düşmeye başlamazsa agresif oran artışlarını desteklemeye devam edeceğini söylemesi riskin yüksekliğine bir işaret daha olarak algılandı ve Piyasalar, Kasım ayında 75 baz puanlık bir faiz artırımı için yüzde 90 ihtimal vermeye devam etti.

Haftanın en önemli verisi ABD TÜFE bugün açıklanıyor. Enflasyon en son tahminlerin üzerinde gelerek aylık yüzde 0,1 artışla yıllık yüzde 8,3 olmuştu. Bu ayın beklentisi aylık enflasyonun yüzde 0,3 artarken, yıllık oranın yüzde 8,1'e gerileyeceği yönünde.

MSCI'nin en geniş Asya-Pasifik hisseleri endeksi %0.54 , Japon Nikkei %0.53, Güney Kore'de Kospi %1.18 , Hong Kong'da Hang Seng %1,02 düşüşteyken , ABD hisse senedi vadeli işlemleri de S&P 500'de %0.1 yükselerek güne hafif bir umut bırakmış durumda.

Doların altı büyük rakibe karşı değerini ölçen dolar endeksi bu hafta aralığının ortalarına yakın kaldı ve 113.27'de işlem görürken, EUR/USD paritesi 0,9700 de değişim göstermemiş durumda. Durgunluk riskleri de petrol talebiyle ilgili endişeleri artırdı ve ham petrol fiyatları önceki günkü %2'lik düşüşün ardından toparlanamadı. ABD ham petrol vadeli işlemleri varil başına 87.20 dolardan, Brent ham vadeli işlemleri varil başına 92.44 dolardan işlem görüyor.

MANŞETTE ÖNE ÇIKANLAR

ABD Merkez Bankası’nın (Fed) son toplantısına ait yayımladığı tutanaklarda, "enflasyonu düşürmek için çok az önlem almanın maliyetinin, çok fazla önlem almanın maliyetinden “büyük olasılıkla” daha yüksek olduğu vurgulandı.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Rusya Enerji Haftası kapsamında düzenlenen konferansta yaptığı açıklamada, "Rusya ile ilişkilerimiz sadece enerji değil, çok farklı alanlarda da devam ediyor" dedi

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Türkiye’ye F-16 satışını sınırlandırıcı koşullara bağlayan iki maddenin, ABD 2023 Ulusal Savunma Yetkilendirme Yasa (NDAA) tasarısının Senato versiyonundan çıkarılmasını değerlendirerek, "Türkiye adına olumlu bir adım olarak görüyoruz” dedi

ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin, "Putin’in nükleer tehditleri çok tehlikeli ve sorumsuzdur. Büyük bir nükleer güçten bu tür bir davranış görmeyi beklemiyoruz. Bu çok tehlikelidir ve bunu ciddiye alıyoruz" dedi

Avrupa Birliği (AB) ülkelerinin enerjiden sorumlu bakanları gaza tavan fiyat getirilmesi konusunda anlaşmaya varamadı.

Şili Merkez Bankası(BCC), enflasyon endişeleri ve küresel gelişmeler nedeniyle faiz artırım sürecine devam ediyor. BCC tarafından yapılan açıklamaya göre, gösterge faiz oranı yüzde 10,75'ten yüzde 11,25'e çıkarıldı. Piyasalarda beklenti de 50 baz puan artış olacağı yönündeydi.

Fed Yönetim Kurulu üyesi Michelle Bowman, ABD Merkez Bankası'nın(Fed) agresif faiz hareketine neden olan yüksek enflasyon ortamından çok az değişiklik olduğunu söyledi.

Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenski ülkesinin gelecek yıl bütçe açığını karşılamak için 38 milyar dolar; altyapının yeniden inşası için de 17 milyar dolar olmak üzere toplam 55 milyar dolara ihtiyacı olacağını kaydetti

IMF: “Enflasyonla Mücadelede Bütçe Açıkları Azaltılmalı.”

Japonya Merkez Bankası(BoJ) tarafından açıklanan verilere göre, üretici fiyatları Eylül ayında geçen yılın aynı ayına göre yüzde 9,7 arttı. Piyasa beklentisi fiyatların yüzde 8,8'e gerileyeceği yönünde oluşmuştu.

İngiltere Merkez Bankası (BoE) politika yapıcısı Catherine Mann, özellikle enflasyon beklentilerinin arttığı zamanlarda önden yüklemeli faiz artışı için güçlü durum olduğunu söyledi.

Kaynak A1 Capital
Hibya Haber Ajansı

© Copyright 2024 haberajans24.com Tüm Hakları Saklıdır.
Web sitemiz Hibya Haber Ajansı Abonesidir.