Reklam
Vakıf Katılım
Tarih : 2020-02-12 09:05:00

Powell, Temsilciler Meclisi’nin Ardından Senato’da

Dün FED Başkanı Jerome Powell’ın, Temsilciler Meclisi Finansal Hizmetler Komitesi’nde yaptığı açıklamalar takip edildi. Powell; korona virüsünün Çin ve küresel ekonomiye etkilerini yakından takip etiklerini, ticarete bağlı belirsizliklerin ise azaldığını ifade etti. Küresel çalkantılara karşı dirençli olduğu ifade eden Powell, 2019 yılındaki faiz indirim döngüsünün ardından para politikasının iyi konumlandığını vurguladı. Ayrıca Powell, önümüzdeki süre zarfında veriler görünümle genel anlamda uyumlu devam ettiği sürece para politikasındaki duruşun korunacağının altını çizdi. Ekonomi tarafında özellikle istihdam ve büyüme tarafında oluşan tabloyla beraber enflasyon’un da önümüzdeki bir kaç ay içerisinde yüzde 2 seviyesine yaklaşacağını belirtti. Powell bugün ise dün Temsilciler Meclisi’nde gerçekleştirdiği sunumu bugün senato üyelerine gerçekleştirecek. Hemen hemen dünkü söylemlerine yakın bir konuşma beklense de açıklamalarında farklı bir ton kullanması durumunda tekrardan yüksek volatil hareketler görebiliriz.

Diğer taraftan Ortadoğu merkezli haber akışları TL varlıkları üzerinde baskı yaratmaya devam ediyor. Özellikle Suriye’de çatışmaların başlaması sonrasında Türkiye ile Rusya temsilcileri arasında yapılan görüşmelerden bir anlaşma çıkmazken şimdi dikkatler ülke liderlerinden gelebilecek açıklamalarda olacaktır. Cumhurbaşkanı Erdoğan bu konuya yönelik, bölgede  güvenliğin ve barışın sağlanması için istikrarlı bir çalışmanın devamlılığına vurgu yapmasının yanı sıra Kremlin’den yapılan açıklamada; İdlib’deki durumun endişe verici olduğu ve Rusya ile Türkiye arasındaki anlaşmanın uygulanmak zorunda olduğunu belirtmesi dikkatleri çekti. Risk unsurlarında görülen artış TL varlıkları üzerinde etkisine devam ederken bu süre zarfında atılacak adımlar ve sözlü yönlendirmeler piyasaların odak noktasında olacaktır.

Ekonomik veri cephesinde ise İngiltere tarafında açıklanan önemli veri akışları takip edildi. İngiltere ekonomisi Aralık ayında piyasa beklentilerinin üzerinde büyüme kaydederken, 4. Çeyrekte piyasa beklentilerine paralel bir tablo ortaya koydu. Verilerin detayına bakılacak olursa; Gayri Safi Yurtiçi Hasıla (GSYİH) Aralık ayında yüzde 0.3, 4. Çeyrekte ise bu rakam yüzde 0 olarak açıklandı. Bununla beraber İngiltere Sanayi Üretimi yıllık bazda yüzde -1.8, İmalat Üretimi ise -2.5 ile piyasa beklentilerinin altında gerçekleşti.

Bugün ekonomik takvimde Euro Bölgesi Sanayi Üretimi rakamlarının yanı sıra ABD’de açıklanacak Federal Bütçe Dengesi ve Ham Petrol Stokları takip edilecektir. Bununla beraber OPEC Aylık Raporu takibimizde olup petrol fiyatlamaları üzerinde etkili olabilir. Keza yine küresel risk unsurlarından Ticaret Savaşlar, Koronavirüsü gibi konulara yönelik gelişmeler yakın takibimizde olacaktır.

EURUSD

Son zamanlarda satış yönlü eğilimin devam ettiği paritede, FED Başkanı Powell’ın açıklamaları sonrasında hareketliliğin derinlik kazandığını söylemek mümkün. 1.09 ana destek seviyesinin altını test eden paritede tepki alımları sonrasında bir miktar toparlanma görüldü. Aşağı yönlü hareketliliğin hız kazanabilmesi için 1.09 ana destek seviyesinin geçilmesi gerekmektedir. Bu durumda 1.0885,1.0860, 1.0835 ve 1.0800 destek seviyeleri takip edilebilir. Paritede görülebilecek toparlanma hareketlerinde ise; 1.0940,1.0965, 1.0990 ve 1.1015 direnç seviyeleri izlenebilir.

USDTRY

Haftaya sert satış hareketiyle başlangıç yapan kur fiyatlamaları ilk  günden bu yana toparlanma eğilimi devam ediyor. Özellikle 6.00 psikolojik seviyesinin üzerinde kalındığı sürece yukarı yönlü ataklar görülebileceği gibi 6.15 seviyeleri ilk etapta hedef haline gelebilir. Ancak kur tarafında 6.00 seviyesinin altında satış yönlü işlemler derinlik kazanabilir. Bu durumda ise; 5.9875, 5.9400 ve 5.9225 destek seviyeleri takip edilebilir.

GBPUSD

İngiltere’de açıklanan büyüme rakamları sonrasında paritede görülen yukarı yönlü eğilim devam etmekte. Zira alış yönlü işlemlerin ağırlık kazanması için 1.30 seviyesi üzerinde kalıcılık sağlanması gerekmektedir. Bu durumda 1.3030, 1.3065 ve 1.3100 direnç seviyeleri yeniden gündeme gelebilir. Ancak paritede oluşabilecek yeni bir satış hareketiyle beraber bu defa 1.2900 seviyeleri ilk etapta hedef haline gelebileceği gibi bu noktanında geçilmesiyle beraber 1.2885, 1.2865 ve 1.2825 seviyeleri izlenebilir.

BRENT PETROL

Küresel tarafta son zamanlarda yaşanan tedirginlikle beraber sert satış dalgası görülen değerli madende 54 dolar seviyesinin üzerinde kalındığı sürece toparlanma eğilimi devam edebilir. Şayet toparlanma hareketinin belirginleşebilmesi için 55 dolar seviyesinin üzerinde kalıcılık sağlanması gerekebilir ve bu durumun sağlanmasıyla 55.45, 55.85 ve 55.20 direnç seviyeleri gündeme gelebilir. Ancak emtiada görülebilecek yeni bir satış hareketinde 54.00 ana destek seviyesi önemini korumakta. 54 dolar ana destek seviyesinin kırılmasıyla beraber 52 dolar seviyeleri hedef haline gelebilir.

ONS ALTIN

Hafta genelinde yukarı yönlü hareketliliğine devam eden değerli metal’de FED Başkanı Powell’ın açıklamaları sonrası bir satış hareketi meydana geldi. Şu an için teknik anlamda 1565 ana destek seviyesinin bir miktar üzerinde seyri devam etmekte. Bu noktanın geçilmesi halinde satış yönlü işlemler derinlik kazanabilir ve 1562, 1558 ve 1555 seviyeleri gündeme gelebilir. Aksi takdirde emtia tarafında görülebilecek toparlanma hareketi için 1570 üzerinde kalıcılık sağlanması gerektiğini düşünmekteyiz.

S&P 500

Küresel tarafta koronavirüs salgınına yönelik endişelerin ardından FED Başkanı Powell’ın, iyimser açıklamaları sonrasında artan risk alma iştahıyla beraber borsalarda yukarı yönlü hareketlilik ivme kazandı. Endeksin rekor seviyeleri tazelenirken 3375 seviyesi test edildi. 3330 seviyesi üzerinde kalıcılık sağlandığı durumda yeni rekor seviyeler gündeme gelebilir. Aksi durumda 3330 seviyesi altına inilmesiyle beraber kar satışları artış gösterebilir ve ilk etapta 3300, devamında ise 3200 seviyeleri gündeme gelebilir.

DAX30

Haftanın ikinci gününde de yukarı yönlü hareketliliğin devam ettiği DAX 30 endeksinde 13640 seviyesi üzerinde tutunma sağlanması alış yönlü işlemlerin ağırlık kazanmasına neden olabilir. Ve bu durum endeks tarafında yeni rekor seviyeleri gündeme getirebilir. Ancak 13640 seviyesi altına inilmesi satış hareketine hız kazandırabileceği gibi 13600, 13575 ve 13520 destek seviyelerinin gündeme gelmesine neden oalbilir.

 

Kaynak: Işık Yatırım
Hibya Haber Ajansı

© Copyright 2024 haberajans24.com Tüm Hakları Saklıdır.
Web sitemiz Hibya Haber Ajansı Abonesidir.