Reklam
Vakıf Katılım
Tarih : 2020-04-01 09:30:00

TCMB’den koronavirüsüne karşı ilave önlemler

Dün gün içerisinde TCMB koronavirüs salgının ülke ekonomisi üzerindeki negatif etkilerini minimum hale getirilmesi amacıyla genişlemeci yönde tedbirler açıkladı. Özellikle reel sektöre kredi kanalları ulaştırılma kısmında kolaylık sağlayan bu gelişmelerin ardından kur cephesinde önemli bir hareket izlenmedi. Kur an itibariyle 6,60 seviyesini aşmış durumda. İncelendiğinde, 2018 yılı eylül ayından bu yana kurun en yüksek seviyesine çıktığı görülüyor. Endeks ise güne yapmış olduğu yatay pozitif başlangıcın ardından gün içinde alımları güçlendirdi. Günü %1,8 yukarıda 89.643 puanla 9,3 milyar TL işlem hacmi ile tamamladı. Yeni ayın ilk gününde seans başında mart ayına ait imalat PMI verisi piyasaların odağında olacak. Majör bir veri olmamasına karşın, salgının ekonomi üzerindeki etkilerini incelemek adına önemli olacak.

Yurtdışında ABD’den salgının bilançosuna yönelik gelen olumsuz tahminler ABD endekslerinin satışla tamamlamasına neden oldu. Dow Jones %1,84, S&P %1,6 ve NASDAQ %0,95 günü aşağıda kapattı. Diğer yandan dün G20 Merkez Bankaları ve Maliye Bakanları bir araya gelerek ülkelerle mücadele konusunda her açıdan hem fikir olduklarını açıkladı ve 15 Nisan tarihine kadar çalışma gruplarının yol haritası konusunda çalışacaklarını açıkladı. Gün içerisinde bu gibi haber akışları yakından fiyatlamalar üzerinde etkili ve bugünkü veri takviminde de yoğun bir akış bulunuyor. Avrupa ve ABD’de yer alan mart ayı PMI verilerinin yanı sıra öğleden sonra ABD’de ADP özel sektör istihdam değişimi Cuma günü açıklanacak olan tarım dışı istihdam verisi için önemli olacak. Bu sabah Asya piyasalarında satıcılı bir seyir hakim olurken, Asya piyasalarında da benzer şekilde zayıf bir tablo izleniyor. Ons altın kazançlarının bir kısmını geri vererek 1600$ seviyesinin altına gevşedi.

TCMB’den koronavirüsüne karşı ilave önlemler…

Manşette Öne Çıkanlar

·         TCMB, koronavirüs salgınının Türkiye ekonomisi üzerindeki olumsuz etkilerinin sınırlandırılması amacıyla ilave tedbirler açıkladı.

·         ABD Başkanı Trump, ihtiyaç olması halinde, Rusya ve Suudi Arabistan arasındaki fiyat savaşının sonucu olarak petrol fiyatlarında yaşanan keskin düşüşü konuşmak üzere, Suudi Arabistan ve Rusya'ya  katılabileceğini söyledi.

·         San Francisco Fed Başkanı Mary Daly, koronavirüs salgınını yavaşlatmak için işletmelerin kapandığı ve insanların evde kaldıkları ortamda ani bir durma ile karşı karşıya olan ABD ekonomisine daha fazla yardım etmeye hazır olduklarını söyledi.

·         Cumhurbaşkanı Erdoğan, ABD Başkanı Trump ile telefonda görüştü, görüşmede ikili meseleler ve koronavirüs ele aldı.

·         ABD'de Mart ayında Tüketici Güven Endeksi 120 seviyesinde gerçekleşti.

·         Japonya’da imalat PMI verisi mart ayında beklentilere paralel şekilde 44,8 seviyesinde açıklandı.

·         Çin Caixin İmalat PMI verisi mart ayında beklentiyi aşarak 50.1 düzeyinde gerçekleşti.

·         Hazine ve Maliye Bakanı Albayrak, G-20 Hazine Bakanları ve Merkez Bankası Başkanları toplantısında, koronavirüsün  küresel ticaret ve finans sistemi için oluşturduğu mevcut tablodan çıkış yollarını konuştuklarını, özellikle Merkez Bankaları arasında güçlü işbirliğinin önemini vurguladıklarını söyledi.

·         Borsa İstanbul’da bugün negatif açılış yapması bekleniyor.

Kaynak:A1Capital
Hibya Haber Ajansı

© Copyright 2024 haberajans24.com Tüm Hakları Saklıdır.
Web sitemiz Hibya Haber Ajansı Abonesidir.