Reklam
Vakıf Katılım
Tarih : 2020-02-21 09:33:00

İdlib’de tansiyon yükseldi

Endeks jeopolitik risklerin ve küresel risk iştahındaki düşüşün etkisiyle satış baskısı altında kaldı. Güne artıda başlayan endeks Suriye’deki ılımlı muhalif güçlerin İdlib’in güneyinde operasyon başlattıkları haberiyle kayıplarını genişletti. Rusya’nın desteklediği rejim unsurlarının saldırısı sonucu bir süredir devam etmekte olan gerilim yükseldi. Jeopolitik gerilimlerin ve düşük seyreden risk iştahının etkisiyle hafta başından bu yana endeksin kaybı %4.4’e ulaştı. Bankacılık hisselerindeki sert hareketler endeksi aşağı taşıyan başlıca faktördü. Bugün İdlib meselesi ekseninde taraflardan gelecek açıklamalar ve konuyla alakalı her türlü haber akışı piyasaların değerlendirmesine açık olacak. Kredi derecelendirme kuruluşu Fitch’in bugün piyasa kapandıktan sonra Türkiye değerlendirmesini açıklaması bekleniyor.

USDTRY…Jeopolitik Riskler Yükselişte…İdlib meselesi, koronavirüs endişeleri ve Merkez Bankası’nın faiz kararı Dolar TL kuru üzerinde baskı yaratıyor. TL Dolar karşısındaki kayıplarını sürdürürken, kur 6.10 seviyelerine kadar yükseldi.

EURTRY…TL Varlıklar Zayıf Bir Görünüm Sergiliyor…Türk Lirası jeopolitik risklerin ve global risk iştahındaki düşüşün etkisiyle Euro karşısında satıcılı bir seyir izliyor.

EURUSD…PMI Verileri Takip Edilecek… Philedelphia İmalat Endeksi beklentilerin üzerinde gelerek ABD’nin güçlü makroekonomik görümünü teyit etti. Dolar endeksi 100 seviyelerine oldukça yakın bir konumda son 3 yılın en yüksek seviyelerinde fiyatlanıyor. Bugün piyasalar Avrupa ve ABD’den gelecek PMI verilerini takip edecek. Euro bölgesinden olumsuz PMI verilerin gelmesi ve Doların güçlü konumunu devam ettirmesi durumunda Euro Dolar paritesindeki gerilemenin devam etmesi beklenebilir.

XAUUSD…Güvenli Limanlara Yönelik Talep Artışta…Altının ons fiyatı korona virüsün global büyümeyi düşüreceği beklentisiyle son 7 yılın zirvesine ulaştı. Salgının global üretim ve tedarik zincirine yansımalarının tahmin edilenden daha yıkıcı olacağı düşünülüyor. Piyasaların bu riskleri olumsuz değerlenmesiyle birlikte altın fiyatları bu yılki en hızlı haftalık yükselişine hazırlanıyor. Çin ve Asya’dan gelen haberler genel olarak olumsuz gözükse de bilim insanları Kovid-19 virüsünün genom haritasını çözme konusunda çaba sarf ediyorlar.

GAUTRY…Altının Ons Fiyatındaki Yükselişten Destek Alıyor…Altının ons fiyatındaki ve Dolar TL kurundaki yükselişten destek alan gram altın yükselişini devam ettirerek 320 TL seviyelerini test ediyor. Altının ons fiyatındaki yukarı yönlü hareketin devamı halinde gram altın fiyatlarının yeni rekor denemeleri yapması beklenebilir.

 BRENT…Küresel Üretim ve Petrol Talebine Yönelik Endişeler Artıyor…Çin’de yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınında hayatını kaybedenlerin sayısının 2 bin 120'ye çıkması petrol fiyatları üzerinde aşağı yönlü baskı oluşturuyor. Brent petrolün varil fiyatı 58 $ seviyelerine tutunma çabası içerisinde bulunuyor.

S&P500…Endeks Günü Ekside Tamamladı…Goldman Sachs’ın virüsün etkilerinin henüz piyasalara tam olarak yansımadığı raporu yayınladı. Piyasaların hemen hemen çoğunda tedirgin bir hava hâkim. ABD hisse senedi piyasaları satıcılı başladığı günde kayıplarını genişletti, S&P500 endeksi günü %0.38 değer kaybıyla 3,373 puandan tamamladı.

Kaynak:
Hibya Haber Ajansı

© Copyright 2024 haberajans24.com Tüm Hakları Saklıdır.
Web sitemiz Hibya Haber Ajansı Abonesidir.