Reklam
Vakıf Katılım
Tarih : 2020-03-16 08:36:00

Merkez bankaları piyasaları desteklemeye devam ediyor

Virüsün küresel ekonomiler üzerindeki etkileri takip edilirken, Fed bir kez daha acil bir adım atarak faizleri 100 baz puan indirdi ve hedef faiz aralığını %0-%0,25’e çekti. Fed ayrıca tahvil piyasalarındaki aşırı dalgalanma kaynaklı likidite endişelerini gidermek için tahvil alımlarını 700 milyar dolara yükselteceğini açıkladı. Fed aynı zamanda bankaların 90 gün boyunca reeskont penceresinden borçlanmasına imkan tanınması ve zorunlu karşılık oranlarının yüzde 0’a düşürülmesi gibi ilave adımlar da attı. Fed dünyada dolar erişimini kolaylaştırmak için de diğer beş merkez bankası ile swap kanallarını kullanacağını duyurdu. Fed Başkanı Jerome Powell, düzenlediği telekonferansta, Avrupa’da kullanılan negatif faiz politikasının ABD için uygun olduğunu düşünmediğini belirtti. Powell “Virüsün patikasında ilerleyeceğini ve ABD ekonomisinin normal aktivite seviyesine döneceğini biliyoruz. Bu sırada kredi akışını desteklemek için araçlarımızı kullanmaya devam edeceğiz” dedi. ABD Başkanı Donald Trump bu adımdan memnuniyetini hızlı şekilde dile getirdi ve “Bu, beni çok mutlu ediyor ve Fed’i tebrik etmek istiyorum. Bu büyük bir adım ve bunu yaptıkları için çok mutluyum” dedi.

Türkiye koronavirüs salgınına yönelik önlemler çerçevesinde 15 ülkeye sınır kapıları ile ülkedeki eğlence mekanlarını kapatma kararı alırken, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca toplam vaka sayısının 18’e yükseldiğini duyurdu. Dün gece Twitter üzerinden açıklama yapan Koca, ilk vakanın gözlem altında tutulan çevresindeki iki kişiye tanı konduğunu; Avrupa ülkelerinden gelmiş yedi, Amerika’dan gelmiş üç vaka olduğunu bildirdi. Koca cumartesi gecesi ise son bir haftada umreden dönen bir vatandaşın yeni tip koronavirüs testinin pozitif çıktığını açıklamıştı. Öte yandan İçişleri Bakanlığı, koronavirüs tedbirleri kapsamında pavyon, diskotek, bar, gece kulüplerinin faaliyetlerini Pazartesi saat 10:00’dan itibaren geçici olarak durdurdu. Daha önce Çin, İran, İtalya, Güney Kore ve Irak’a yönelik çıkış yasağı koyan Türkiye, bu kapsama 9 ülkenin daha eklendiğini söyledi. Buna göre Almanya, Fransa, İspanya, Norveç, Damimarka, Belçika, Avusturya, İsveç ve Hollanda’ya uçak seferleri Cumartesi günü sabah 08:00’den itibaren 17 Nisan’a kadar durduruldu. Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Kasapoğlu, umreden dönen yaklaşık 10 bin vatandaşın Ankara ve Konya’daki yurtlarda karantina amacıyla misafir edildiğini belirtmiş; Ankara Valisi Vasip Şahin de pazar günü umreden dönen 1.800 kişinin koronavirüs nedeniyle karantina altında olduğunu, semptom belirlenen 5 kişinin hastaneye sevk edildiklerini bildirmişti. Ayrıca, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Almanya Başbakanı Angela Merkel ve Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile 17 Mart’ta İstanbul’da düzenlenmesi planlanan liderler zirvesi, yeni tip koronavirüs nedeniyle telekonferans yoluyla yapılacak.

Koronavirüs etkisinin geçtiğimiz günlere göre azaldığı Çin’de ilk ekonomik etkiler verilere yansımaya devam ederken, dünyanın geri kalanı için ise büyüme tahminleri revize ediliyor. Çin’de Ocak-Şubat sanayi üretimi yıllık %13,5 düşerek -%3’lük beklentiyi oldukça aştı. Aynı dönem için Çin perakende satışları yıllık %20,5 düşerek tüketici aktivitesinin ve buna paralel hizmet sektörünün ciddi oranda daraldığına işaret etti. Büyümenin bir başka göstergesi sabit yatırımlar da %24,5 ile çakıldı. Çin’de toparlanma için ikinci çeyrek işaret edilirken dünyada ise ikinci çeyrek büyüme tahminleri sert bir şekilde revize ediliyor.

Kaynak:AHL Yatırım
Hibya Haber Ajansı

© Copyright 2024 haberajans24.com Tüm Hakları Saklıdır.
Web sitemiz Hibya Haber Ajansı Abonesidir.