Reklam
Vakıf Katılım
Tarih : 2020-04-02 10:40:00

Evimde kalıyorum, ''İşlem Tamam'' Serisi ile matematiği keşfediyorum

Tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüs salgının günlük tablosunu incelediğimizde, harflerden çok sayılar dikkatimizi çekiyor. Toplam test sayısı, toplam vaka sayısı, toplam iyileşen hasta sayısı derken; sürekli değişkenlik gösteren sayılar yüzünden çocukların aklı karışıp duruyor.

Peki, adında bile sayılar bulunan mikroskobik bir virüsün matematikle nasıl bir ilişkisi olabilir? Daha da önemlisi, yetişkinler bunu küçüklere nasıl anlatabilir?


Sevsek de sevmesek de matematik hayatımızın her ânında karşımıza çıkıyor.
En küçük bir alışveriş hesabından, milyonları etkisi altına alan bir hastalığın sırlarını çözmeye kadar matematik her derde deva oluyor!

Toprak Işık matematiğin kitabını yazdı

''Matematiği sever misin? Sayılarla dans etmeyi, şekillerle oynamayı? Ya da şöyle yarım sayfa uzunluğundaki bir problemi çözebilmek için aynı soruyu tekrar tekrar okumayı?.. Yanıtın koca bir ''Hayır!'' ya da ürkek bir ''Evet!''se bile emin ol şu anda tanıtımını okuduğun dört kitaplık seri hayatın boyunca çok işine yarayacak. Bu durumda, elde var bir...''

Aselsan ve Tübitak'taki çalışmalarıyla tanınan mühendis, yazar Toprak Işık'ın matematiği sıkıcı ve zor bulanları önyargılarından kurtarmak adına özenle hazırladığı bu renkli başvuru serisi, doğru dille ve yöntemle anlatılan matematiğin katıksız bir eğlenceye dönüşebileceğini savunuyor. Matematiğin sayılardan, işlemlerden ve şekillerden oluşan dilini keşfeden yazar, bunu çocuklarla paylaşabilmek için mizahı kullanarak benzersiz bir anlatım sergiliyor.

Problem çözme, denklemler ve kesirler gibi temel matematik konularını belirli bir düzen içerisinde, sohbet tadında sunan seri, Doğan Gençsoy'un karikatür esintili desenleri eşliğinde, okurları sayıların büyülü dünyasında sihirli bir yolculuğa çıkarıyor. Öyle ki; geometrik cisimler, sayılar, açılar ve şekiller gibi matematiğin omurgasını oluşturan unsurlarla ilgili bölümleri okurken yüzlerden gülümseme hiç eksik olmuyor...

Çocukları matematiğin bilinmeyen yüzüyle tanıştırma vakti

İçinde bulunduğumuz karantina günlerinde evde bolca vakit geçiren küçükleri adım adım matematiğe yaklaştırmak için kaçırılmayacak bir fırsat sunan ''İşlem Tamam'' serisi, eğlendirirken bilgilendiren zengin içeriği ile salt çocukların değil matematik bilimini daha yakından tanımak isteyen her yaştan okur için de kazanım odaklı bir okuma deneyimi vadediyor.

Matematik öğretmenlerine göre ''İşlem Tamam'' serisi neden okunmalı?

Toprak Işık, mizahı ustaca kullanabilen bir yazar. Bilim ve matematikle arasının içli dışlı olduğunu da onu tanıyanlar iyi bilir. Okurları, yıllardır edebiyat ile bilimi buluşturduğundan çok hoşnutlar. Hatta ''İşlem Tamam'' serisini okuyanlar, karmaşık gibi görünen matematiğin aslında ne kadar basit olduğunu fark etmekle kalmadıklarını, üstüne bir de eğlendiklerini dile getirmekten kendilerini alıkoyamıyorlar.

Matematik hepimiz için yaşam boyu gerekli. Pek çok öğrencinin matematikle arasının kötü olması kendi yetersizliğinden kaynaklanmıyor. Matematikle doğru şekilde buluşturulmaya ihtiyaçları var. Seri, en basitten başlayarak yüksek matematiğin gerisindeki mantığa kadar öğrencilerimize rehberlik ediyor. İlk üç kitapta ilk ve orta öğrenim konuları anlatılırken dördüncü kitap, matematiği sınıflardan bağımsız biçimde ele alıyor.

Toprak Işık, matematiğe ezbercilikten uzak, emek vererek ve mantığını kavrayarak nasıl yaklaşılacağını gösteriyor. Doğru biçimde sunulursa herkesin matematiği anlayabileceğini iddia etmekle kalmıyor, çeşitli örnekler yoluyla bunu gösterme yoluna da gidiyor.

Matematiği tanısanız inanın ki çok seveceksiniz.
Matematiği sevmeyenlerin ise henüz sayıların sihirli dünyası ile karşılaşmamış olduklarına emin olabilirsiniz...


#EvdeKitapOkumakKoronadanKorur
Hibya Haber Ajansı

© Copyright 2024 haberajans24.com Tüm Hakları Saklıdır.
Web sitemiz Hibya Haber Ajansı Abonesidir.