Reklam
Vakıf Katılım
Tarih : 2020-03-02 09:09:00

Global piyasalarda risk iştahında toparlanma çabası içerisinde

Mart ayının yeni işlem gününde Çin kanadından gelen PMI verileri piyasa beklentilerinin altında bir performans sergileyerek, tarihinin en düşük seviyesine geriledi. Caixin imalat PMI verisi şubat ayı göstergesi  40,3 ile 45 olan tahmininin altında kaldı. Ay içerisinde üretimin aksamasına hatta durma noktasına getiren coronavirüsü endişesi devam ederken, vaka ve ölüm sayısı hızındaki azalış endişelerin dinmesine sınırlı da olsa destek verdi. Gün gün haber akışlarına göre değişiklik arz eden bu tablo için, açıklamalar önemini korumaya devam ediyor. Diğer yandan global Merkez Bankalarından coronavirüsü karşısında özellikle koordineli şekilde Fed, ECB, BoJ ve diğer MB’lerden para politikaları adımlarının geçmiş yıllardaki gibi gelmesi üzerinde değerlendirmeler yapılıyor. Bu durum para enjeksiyonun sağlanması adına piyasalardaki destekleyici rolü ile bu sabah Asya kanadında ve Vadelilerde güçlü bir hava kendini gösteriyor. Bugün yurtdışında haber akışlarının yanı sıra PMI dataları dikkatle izlenecek.

Yurt içi piyasaların gündeminde Cuma günü yaşanan hain saldırının ardından Bahar Harekâtı operasyonu ve ülkeler ile kurulan temaslar var. 5 Mart günü Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Putin’in görüşme yapması bekleniyor. Tansiyon Cuma gününe nazaran bir nebze azalırken, olası haber akışlarının oynaklık üzerinde etkili olması beklenebilir. Bu nedenle daha temkinli olmakta fayda var. Diğer yandan bugün yurtiçinde haber akışlarının dışında PMI datası büyümenin öncü göstergesi olmasından yana merakla bekleniyor. BIST100 endeksi Cuma günü gününe 11 Bin puanlık düşüşün ardından günü 105.993 puanla %4,01 aşağıda kapattı. Kur cephesinde ise 6,20’lerin üzerindeki hareket anlık olarak takip ediliyor.

Global piyasalarda risk iştahında toparlanma çabası içerisinde…

Manşette Öne Çıkanlar

·         ABD'de koronavirüs bağlantılı ilk ölümün Washington eyaletinde gerçekleştiği belirtildi.

·         Japonya Başbakanı Abe, Koronavirüse karşı 2.5 milyar dolarlık ikinci önlem paketi planladıklarını, virüsün yayılmasını önlenmesi ve ekonomi üzerindeki zararın azaltılması için tedbirlerin ikinci bölümünü 10 Mart’ta açıklayacak.

·         Kuzey Kore'nin Doğu Denizi'nde (Japon Denizi) yeni füze denemesi yaptığı bildirildi.

·         Fed Başkanı Powell, yeni tip koronavirüs salgınına ilişkin gelişmeleri ve ekonomik görünüme etkilerini yakından izlediklerini belirterek, ekonomiyi desteklemeye yönelik uygun adımlar atacaklarını ifade etti.

·         BOJ Başkanı Kuroda, Piyasalarda istikrarı sağlayacak adımlar atacaklarını dile getirdi.

·         ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, İdlib saldırısı ile ilgili olarak ABD ile Türkiye’nin görüşmelerine devam ettiğini, Türkiye’ye yardım seçeneklerinin masaya yatırıldığını açıkladı.

·         Macron, Rusya Lideri Putin  ve Cumhurbaşkanı Erdoğan ile telefonda görüşerek, İdlib'de Türk ordusuna yapılan saldırıyı kınadı, "Türkiye ile tam bir  dayanışma içinde olduklarını" açıkladı.

·         Borsa İstanbul’da bugün pozitif açılış yapması bekleniyor.

Basında Öne Çıkan Şirket Haberleri

·         Pegasus, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) vakalarındaki artış nedeniyle İtalya ve Irak'a düzenleyeceği seferlerini 16 Mart'a kadar karşılıklı olarak durdurduğunu bildirdi.

·         Türk Hava Yolları, İtalya’ya yapılacak tüm seferleri 1 Mart’tan itibaren iptal ettiğini duyurdu.

Kaynak: A1 Capital
Hibya Haber Ajansı

© Copyright 2024 haberajans24.com Tüm Hakları Saklıdır.
Web sitemiz Hibya Haber Ajansı Abonesidir.