Reklam
Vakıf Katılım
Tarih : 2019-08-16 17:27:00

Gün sonu piyasa değerlendirmesi ve Euro/Dolar teknik analizi



Sanayi Üretimi Beklentileri Karşılayamadı!

Küresel tarafta Ticaret Savaşları ön planda kalmaya devam ediyor. ABD'nin 125 milyar dolar tutarında Çin ürünlerine 1 Eylül itibariyle uygulamayı planladığı yüzde 10 ek gümrük verigine karşı misilleme vurgulaması dikkatleri çekti. Keza Trump, Çin'in ticaret anlaşması yapmak için elinden geleni yapacağını ve Pekin ile olabilecek ticaret savaşının beklenildiğinden kısa sürede tamamlanacağını belirtti.

Bu konuya ilişkin Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ), ABD'nin Çin'e uyguladığı gümrük vergilerinin DTÖ kuralları dışında olduğunu açıklaması önemliydi. Bu bağlamda Çin'den zararı telafi edecek düzeyde ABD'ye karşı yaptırımlar uygulaması güçlenmiş oldu. Öte yandan ABD Başkanı Donald Trump ile Çin Devlet Başkanı Xi Jimping arasında yakın zamanda görüşme olacağına yönelik haber akışları takip edildi.

Bunların yanı sıra Çin Ulusal Kalkınma ve Reform Komisyonu, ekonomideki büyümenin yavaşlamasına karşın tüketimi canlandırmak için harcanabilir geliri önümüzdeki 2 yıl için artırmaya yönelik bir plan üzerinde çalıştıklarını açıkladı. Bu hafta içinde gündeme oturan Hong Kong meselesi sonrası 2019 yılı büyüme tahminini yüzde 0-1'e indirdi.

Gün içinde kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Rating raporunda ise, global para politikasında 2009'dan bu yana görülen en büyük sapma yaşandığını, bu durumun ise küresel büyüme görünümdeki negatifleşme, ticaret politikasının etkisi ve imalat tarafında yaşanan düşüş merkez bankalarının kararlarını etkileyen önemli unsur olduğunu açıkladı.

Avrupa cephesine baktığımızda ise İtalya'da devam eden erken seçim tartışmalarının yanı sıra Brexit tarafında belirsizliklerin artması Euro varlıklarını baskılamaya devam ediyor. Keza Avrupa Komisyonu Üyesi Olli Rehn'in, 12 Eylül'de yapılacak Avrupa Merkez Bankası (ECB) Toplantısında beklenenden daha yüksek bir teşvil paketi açıklanabileceğine yönelik söylemleri önemliydi.

İngiltere'de Brexit konusuna baktığımızda ise Almanya Hükümet Sözcüsü Steffen Seibert'in, İngiltere Başbakanı Boris Johnson ile Merkel'in bir araya geleceklerini ve düzenli ayrılığın politikaları için daha uygun olacağını belirtmesi dikkatleri çekti. Ayrıca Seibert, düzensiz bir Brexit'in kimsenin faydasına olmayacağını vurguladı. Bununla birlikte İngiltere, 31 Ekim'de Avrupa Birliği'nden ayrılmasından sonra, ABD ile 1 Kasım'da yürürlüğe girecek bir ticaret anlaşması üzerinde çalışıyorlar.

Yurtiçi tarafta ise haftanın son işlem gününde açıklanan Sanayi Üretimi rakamları takip edildi. Üretim bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 3.9 azalırken geçtiğimiz ay rakamlarına karşın 3.7'lik bir azalma kaydetti. Bununla birlikte Suriye merkezli gelişmeler gündemde kalma devam ederken Ziraat Bankası'nın, Venezuela Merkez Bankası'na artık hizmet vermeyeceğine yönelik gelişmeler ise ABD ile ikili ilişkilerin seyri açısından önemli bir adımdı. ABD'nin, Venezuela Başkanı Maduro ile iş yapmaya devam eden şirketlerin yaptırımlara maruz kalacağını daha önceden açıklaması takip edilmişti.

Son günlerde açıklanan verilerdeki olumsuz tabloya rağmen küresel taraftaki riskler ve jeopolitik risklerdeki yumuşa ile birlikte TL varlıklarında kısmide olsa pozitif bir fiyatlama görmekteyiz. Yine günün devamında küresel risk unsurlarından Ticaret Savaşları, Brexit, İran Nükleer Anlaşması gibi konulara dair gelişmelerle birlikte majör merkez banka yetkililerinin ilerleyen süreçteki para politikaları ve faiz adımları konusunda gelebilecek haber akışları piyasada hareketliliğin artmasına neden olabilir.

EURUSD

Dün Avrupa Komisyonu'nun Genişlemeden Sorumlu Üyesi Olli Rehn'in; 12 Eylül'de yapılacak ECB toplantısında beklenenden daha yüksek bir teşvik paketi açıklanabileceğine yönelik açıklamaları sonrası baskı altında kalan Euro varlıkları kayıplarına devam ediyor.

Öte yandan Avrupa'nın sorunlu ekonomileri arasında yer alan İtalya'da devam eden erken seçim tartışmaları ile Brexit tarafında yaşanan belirsizliklerin yanı sıra bugün ticaret savaşlarına yönelik gelen ılımlı açıklamalar sonrası toparlanan ABD tahvilleri de paritedeki aşağı yönlü hareketleri destekliyor.

Günün geri kalanında ise dikkatlerimiz ticaret savaşları ile İtalya ve İspanya gibi siyasi olarak sorun yaşayan ülkelerden gelebilecek ekstra açıklamalar ile ABD tarafından veri akışları takip edilecek. Teknik olarak ise 1.1110 ana desteğinin altına sarkan bir fiyatlama görmekteyiz. Bu seviye altında kalıcılıklar satış yönlü işlemleri derinleştirebilir ve ilk etapta 1.1065, 1.1050, 1.1020 ve 1.0990 destek seviyeleri gündeme gelebilir. 1.1110 üzerine çıkmasıyla birlikte yaşanacak toparlanma hareketlerinde ise 1.1135, 1.1150, 1.1180 ve 1.1200 direnç seviyeleri takip edilebilir.

Işık Menkul Değerler


© Copyright 2024 haberajans24.com Tüm Hakları Saklıdır.
Web sitemiz Hibya Haber Ajansı Abonesidir.