Reklam
Vakıf Katılım
Tarih : 2020-03-31 08:50:00

Çin verileri toparlanmaya işaret ediyor mu?

Asya saatleri diliminde Çin’den gelen PMI verileri beklentileri aşarak yeniden 50 eşik seviyesinin üzerine yerleşti. İmalat PMI verisi Mart ayında 52 seviyesinde gerçekleşti. Şubat ayında veri yaşanan sert düşüşle 35,7 seviyesine gerilemişti. Gelen veri ülkede faaliyetlerin başlamasıyla hızlı bir toparlanmanın yaşandığına işaret ediyor. Gelen veri bu sabah Asya endekslerinde primli bir seyre imkân tanırken, vadeliler kanadında karışık bir tablo izleniyor. Petrol fiyatları gelen verinin ardından talep görünümünde olası iyileşmeye yönelik beklentiyle değer kazandığı gözleniyor. Ham petrol %5 üzerinde primle 19.5$, Brent petrol ise %2,3 primle 24$ seviyesinden işlem görüyor. Ons altın ise güvenli liman talebi ile ara ara değerlenmesine karşın, haber akışlarının etkisi ile kazançlarını sürdürmekte güçlü kalamıyor. Bu sabah ons altın 1615$ seviyesinden işlem görüyor ve vadeli ons altın kontratı ile farkın azalması kıymetli metal fiyatlarının normalleştiğini gösteriyor. Bugün yurtdışında haber akışlarının yanı sıra mart ve şubat ayına ait veriler yakından takip edilecek.

Yurtiçinde ise coronavirüsüne dair haber akışları sürüyor. Vaka ve hayatını kaybedenlerin sayısında artışın devam ettiği dün akşam gelen resmi açıklamalarda görüldü. Endeks global piyasalara paralel görünümüne devam ederken, dün güne hafif satıcılı başlangıcın ardından günü %-0,07 aşağıda 88.059 puanla tamamladığı görülüyor. İşlem hacmi ise son bir haftanın en düşük seviyesinde 7,8 milyar TL seviyesinde gerçekleşti. Kur tarafında ise 6,58 çevresinde bir fiyatlama izlenirken, 6,60 seviyesi kur için önemli olacak. Bugün içerisinde haber başlıklarının yanı sıra seans başında gecikmeli olarak takip edilen şubat ayı dış ticaret dengesi verisi takip edilecek. TL varlıklar nezdinde önemli bir harekete neden olması beklenmezken, daha çok makro açıdan ele almakta fayda var.

Çin verileri toparlanmaya işaret ediyor mu?

Manşette Öne Çıkanlar

·         ABD Kongresi, koronavirüs salgınına yanıt olarak 2,2 trilyon  dolar büyüklüğündeki teşvik paketini onaylamasının üzerinden daha 3 gün  geçmişken, verilecek bir sonraki yanıtı değerlendirmeye başladı.

·         St Louis Fed Başkanı Bullard, ABD'nin ulusal borçlarına  trilyonlarca dolarlık borçlanma eklemenin koronavirüs ile ilgili  kapanmalardan dolayı gerekli bir mali destek olduğunu ve ülkenin  gelecekteki büyüme kapasitesine zarar vermeyeceğini söyledi.

·         Çin'de mart ayına ait imalat PMI verisi 52 olarak gerçekleşerek, şubat ayında yaşanan sert daralmanın ardından güçlü bir toparlanmaya işaret etti.

·         Dünya Bankası, koronavirüs salgınının Doğu Asya ve Pasifik'te kalkınmakta olan ekonomilerde büyümeyi keskin şekilde yavaşlatacağını öngördü.

·         ABD Başkanı Trump, ülke halkının 30 Nisan’a kadar uzatılan önlemlere uymaları çağrısında bulunurken, önlemleri biraz daha sıkılaştırabileceklerini, birkaç yeni ekleme yapabileceklerini söyledi.

·         AB, koronavirüs tedbirlerini onayladı.

·         TSİ 10:00’da Türkiye Dış Ticaret Dengesi verisi açıklanacak.

·         Borsa İstanbul’da bugün yatay pozitif açılış yapması bekleniyor.

Kaynak:A1 Capital
Hibya Haber Ajansı

© Copyright 2024 haberajans24.com Tüm Hakları Saklıdır.
Web sitemiz Hibya Haber Ajansı Abonesidir.