Reklam
Vakıf Katılım
Tarih : 2020-03-27 11:01:00

Okulların kapatılması virüsün yayılmasını önlemekte önemli ve doğru bir adımdır

       Corona virüsü ile mücadele kapsamında okulların Nisan ayı sonuna kadar kapatılması, beraberinde birçok sorunu da getirmiştir. Okulların kapatılması virüsün yayılmasını önlemekte önemli ve doğru bir adımdır. Ancak okulların kapanmasının doğurduğu sorunlara devlet olarak çözüm üretmek zorundayız.

       İki gündür yoğun bir şekilde telefon ve e-posta yolu ile velilerin şikayetleri ve sorularıyla karşı karşıya kaldık. Çocukları özel okullarda okuyan veliler, özel okullar ile bir eğitim yılı için sözleşme imzalayarak ödemelerini peşin veya taksitle yaptılar/yapıyorlar. Bir ay erteleme ile eğitim verilmeyen aylar için tüketiciler haklı olarak eğitim yapılmayan aylar için ödeme yapmak istemiyor. Zira verilmeyen hizmetin bir bedeli olamaz. Diğer taraftan bu okullarda eğitim veren sözleşmeli öğretmenlerin maaşlarını, ödeme gelmeyince yapamayacaklarını bildiren okul yönetimleri de mevcuttur.

       Diğer taraftan yurtlarda kalan öğrencilerle ilgili sorunlar mevcut. Öğrenciler okullar tatil olunca evlerine dönüş yaptılar ancak yurtlar aylık taksitlerin ödenmesini talep etmekte, aramalar ve Smsler atmaya devam etmektedir. Yine, öğrenciler haklı olarak kalmadığı yurdun parasını ödemek istememektedir.

       Okul servisleri anlaşmayı öğretim yılı için yaptıklarından öğretime ara verilse de ücretlerini talep etmekteler. Bu da önemli bir sorun. Tabi ki de verilmeyen servis hizmetinin bir bedeli olmayacaktır.

       Okullarda bir ay eğitim ve öğretime ara verilmesi nedeniyle çözüm bekleyen bu üç önemli sorunu Milli Eğitim Bakanlığı derhal çözmelidir.

Öncelikle kalınmayan aylar için yurtlara, verilmeyen servis hizmetleri için servislere ve eğitim yapılmayan aylar için okullara tüketici ödeme yapmak zorunda bırakılmamalıdır. Eğitim-Öğretim bir ay uzayacak ise ödemenin uzayan bu dönemde, yurdun kalınan zamanında ve servisin de hizmet alındığı sürede yapılması gerekmektedir.

        Eğitim ve öğretim uzamayacak ise, normal süresinde bitecek ise, o zaman da ara verilen sürelere ait veliler peşin ödeme yapmış ise ya iadesi yapılmalı ya da gelecek eğitim öğretime yılına bu ödeme mahsup edilmelidir. Yurtlarda ve servislerde yapılan peşin ödemeler mevcut ise tüketiciye iadesi yapılmalı, tüketici ödemeyi taksitle yapıyor ise ödemesi alınmamalıdır.

Tüketiciler/Veliler daha fazla mağdur olmadan Milli Eğitim Bakanlığı gerekli tedbirleri alarak, sorunun çözülmesi doğrultusunda açıklamalar yapmalıdır.

       Aksi taktirde virüsün yayılmasını önlemek amacıyla alınan önlemlerin faturası tüketiciye çıkacaktır.


Hibya Haber Ajansı

© Copyright 2024 haberajans24.com Tüm Hakları Saklıdır.
Web sitemiz Hibya Haber Ajansı Abonesidir.