Reklam
Vakıf Katılım
Tarih : 2023-02-15 10:17:39

Forex gündem

Geçen hafta 5 iş günü süreyle kapatılan Borsa İstanbul bugün itibariyle işlem görmeye başlayacak. Borsanın açılışından önce SPK ve Borsa İstanbul tarafından açıklanan yeni düzenlemeler takip edildi. Pay geri alımlarına ilişkin süreç kolaylaştırılırken, pay geri alımlarında stopaj sıfırlandı. ABD’de ocak ayı TÜFE verisi aylık bazda %0,5 artışla beklentilere paralel gelirken, yıllık TÜFE %6,2 olan piyasa beklentisine karşılık %6,4 olarak açıklansa da gerileme serisini sürdürdü. 

Açıklanacak Önemli Ekonomik Veriler       

•    11:00 Türkiye – Bütçe Dengesi Önem: Düşük

•    17:15 ABD – Sanayi Üretimi Önem: Orta

Türkiye

BDDK payları borsada işlem gören halka açık bankaların, 6 Şubat 2023'ten 1 Ocak 2024'e kadar geri alım yoluyla edindikleri kendi hisse senetlerinin, çekirdek sermayeden indirim kalemi olarak dikkate alınmayacağını bildirdi. SPK deprem bölgesinde bulunan müşterilerin, depremlerin yaşandığı tarih olan 6 Şubat'tan itibaren oluşan temerrüt durumlarında, 30 Haziran'a kadar işlem tesis edilmemesine karar verdi. TCMB depremden etkilenen 10 ilde yeni kredilere zorunlu karşılık muafiyeti getirdi. Depremin 3. gününde kapatılan Borsa İstanbul’da hisse geri alımı yapan şirketler üzerinden yeni endeks hesaplanmasını da içeren yeni tedbirler getirildi.  Borsaya destek kapsamında gündeme gelen hisse geri alımlarına yönelik vergi muafiyeti Resmi Gazete'nin mükerrer sayısında yayımlanarak yürürlüğe girdi. Ayrıca Türkiye Varlık Fonu'nun borsayı fon mekanizmasıyla destekleyeceği belirtildi. Yurt içinde gündeme dair gelişmeler ve bütçe dengesi rakamları takip edilecek.

Euro Bölgesi

Avrupa tarafında, dün ABD'de açıklanan verilerin faiz artırımları konusunda Fed'i izleyen İngiltere ve Avrupa merkez bankalarının sıkılaşmaya devam edeceği beklentilerini desteklemesi ile piyasalarda risk iştahının azaldığı ve kazançların geri verildiği görüldü. Piyasaların yönü açısından bugün bölgede açıklanacak yoğun veri gündeminin etkili olması beklenirken, para politikalarına ilişkin Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Christine Lagarde'ın açıklamaları yakından takip edilecek.

ABD

Dün ABD ocak ayı enflasyon verileri yayımlandı. Aylık enflasyon ekonomist beklentilerine paralel şekilde yüzde 0,5 olarak açıklanırken, yıllık enflasyon yüzde 6,4 olarak açıklandı ve yüzde 6,2’lik piyasa beklentisini aştı. Yıllık enflasyon beklentilerin üzerinde açıklansa da aralık ayında kaydedilen yüzde 6,5'lik enflasyona göre geriledi ve gerileme ivmesinin sürdüğünü gösterdi. Fed yetkililerinin veri sonrası değerlendirmelerinde de "şahin" tonun korunması dikkati çekerken, Philadelphia Fed Başkanı Patrick Harker, enflasyon hızla aşağı inmediğini, 25 baz puanlık faiz artışlarının korunması gerektiğini söyledi. New York Fed Başkanı John Williams da enflasyonun yüzde 2 hedefine dönmesinin birkaç yıl alabileceğini belirterek, "Son veriler ilave faiz artırımlarını destekliyor. Yıl sonu için yüzde 5-5,5 düzeyinde bir faiz oranı makul görünüyor." dedi.”

Kaynak: Gedik Yatırım
Hibya Haber Ajansı

© Copyright 2024 haberajans24.com Tüm Hakları Saklıdır.
Web sitemiz Hibya Haber Ajansı Abonesidir.