Reklam
Vakıf Katılım
Tarih : 2020-04-14 07:57:00

Piyasalardaki risk algılaması henüz tam geçmiş değil

Her gün olduğu gibi dün de takip ettiğimiz koronavirüs toplam vaka sayısı 1.9 milyonu aştı ve 2 milyona yaklaştı. ABD’de toplam vaka sayısı 582 bine ulaştı ve diğer ülkelerle arayı hızlı bir şekilde aşmaya devam etti. Dün itibariyle ABD’de 1.309 kişi hayatını kaybetti. Toplam yeni vaka sayısı ise 21.765 kişi oldu. İtalya’da yeni vaka sayısı 3.153 kişi ile düşüş eğilimine devam etti. İtalya’da yoğun bakıma alınan hasta sayısı günden güne düşüyor. Fakat hayatını kaybeden kişi sayısı dün 566 kişi ile yine yüksek kalmaya devam etti. İspanya’da ise salgın nispeten yavaşlamış görünüyor. Almanya’da ise durum kontrol altında. Türkiye’ye baktığımızda ise dün 4.093 yeni vaka açıklandı. Test sayısı 34.456 kişi olurken hayatını kaybeden kişi sayısı maalesef 98 oldu. Pozitif vaka 2.kez hem oransal, hem de sayısal olarak düne göre azaldı. Günlükteki oran 3 hafta önceki orana geriledi. Ölüm oranı ve ölümlerin artma hızı değişmedi. İyileşme oranı %6,48 ile artmaya devam etti ancak entübe ve yoğun bakım oranı düne göre biraz artış gösterdi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan dünkü konuşmasında "17-19 Nisan tarihlerinde de sokağa çıkma yasağı olacak" açıklamasını yaptı.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından Şubat 2020 dönemine ilişkin ödemeler dengesi verileri açıklandı. Buna göre Türkiye'nin cari işlemler hesabı Şubat'ta 1.23 milyar dolar açık verdi. Ocak ayına ilişkin 1.80 milyar dolarlık cari açık verisi 1.61 milyar dolara revize edildi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "17-19 Nisan tarihlerinde de sokağa çıkma yasağı olacak" açıklamasını yaptı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Salgınla mücadele kapsamında hafta sonları sokağa çıkma yasağını önümüzdeki dönemde de ihtiyaç duyuldukça sürdürme kararı aldık. Yasağın açıklandığı ilk saatlerde kimi yerlerde yaşanan gereksiz kargaşanın bir daha tekrar etmemesi için gereken tedbirleri alacağız." ifadelerini kullandı. Sanayi üretimi ise Şubat ayında yıllık bazda %7.5, aylık bazda ise %1.2 artış gösterdi. Bu veri Şubat ayını yansıttığı için koronavirüs ile ilgili gelişmeleri kapsamıyor. Bu nedenle Mart ayında virüsün olumsuz etkisini sanayi üretiminde göreceğiz.

ABD Başkanı Donald Trump, sosyal paylaşım platformu Twitter yoluyla yaptığı açıklamada, OPEC + koalisyonunun istediği üretim kısıntısı miktarının genel olarak sözü edilen 10 milyon varil değil 20 milyon varil olduğunu kaydetti. Trump, "Eğer buna yakın bir indirim olursa ve dünya Kovid-19 felaketinden tekrar işe dönerse, enerji sektörü tekrar güçlü olacak, şimdilerde beklenenden çok daha hızlı" dedi. Trump anlaşma konusunda çalışan tüm taraflara, "özellikle Rusya ve Suudi Arabistan'a" teşekkür etti.

Dün ABD'de endeksler koronavirüs salgını nedeniyle devam eden belirsizlik ve bunun yatırımcılarda yarattığı tedirginlik ile açıklanmaya başlanacak şirket kârlarının yatırımcılar tarafından beklemeye almasıyla anlayışıyla karışık seyirle kapandı. Virüs salgınının ABD’yi çok ciddi oranda vurmasıyla çok sayıda şirketin bilançolarında önemli etkilenmeler bekleniyor. Bu durum ise fiyatlamalara yansıyor. Bu bağlamda Dow Jones endeksi, 300 puanın üzerinde değer kaybetti ve yüzde 1,3 azalışla 23.413,04 puana geriledi. S&P 500 endeksi yüzde 1,04 azalışla 2.760,88 puana düşerken, Nasdaq endeksi yüzde 0,5 artışla 8.192,42 puana yükseldi. Bu sabah ABD vadelileri ve Asya borsalarında %1’in üzerinde yükselişlerin yaşandığı gözleniyor. Piyasalarda virüsün hızının pik noktaya ulaştığı beklentileri riskli varlıklar üzerinde pozitif hareketler yaratıyor. Fakat bugün itibariyle gelmeye başlayacak bilançolar görünümü değiştirecek mi yakından izlenecek. Bugün ABD’de Wells Fargo ve JP Morgan bilançoları virüs etkisinin ne olduğuna dair ipuçlarını verecek.

Kaynak:AHL Yatırım
Hibya Haber Ajansı

© Copyright 2024 haberajans24.com Tüm Hakları Saklıdır.
Web sitemiz Hibya Haber Ajansı Abonesidir.