Reklam
Vakıf Katılım
Tarih : 2020-04-01 10:05:00

Ekonomik aktivitede daralma bekleniyor

Çin’de açıklanan PMI rakamlarının büyümeyi daralmadan ayıran 50 seviyesini aşmasının ardından bugün ABD ve Euro Bölgesi’nden gelecek PMI rakamlarını takip edeceğiz. Ancak nihai nitelikteki verilerin önemli bir değişim göstermeyerek daralmaya işaret eden bölgede kalması bekleniyor. Benzer şekilde ISM imalat endeksinin de Mart ayında 50 seviyesinin altına gerileyerek ekonomik aktivitedeki daralmayı teyit edeceği tahmin ediliyor. Diğer taraftan ADP özel sektör istihdamının ise yaklaşık 2,5 yıl sonra ilk kez eksi bir değer (- 180 bin) alacağı öngörülüyor. Ekonomik aktivitenin küresel ölçekte durma noktasına gelmesi ile verilerdeki zayıflığın Nisan ayı boyunca zayıf kalmayı sürdüreceğini tahmin ediyoruz.

BEKLENTİLERİMİZ

Borsa İstanbul 90 binden uzaklaşmama çabasını sürdürüyor. Haftaya durgun bir başlangıç yapan BIST-100 endeksi dün ise yurtdışındaki iyimserliğe paralel olarak yenden 90 bin sınırına yaklaştı. Gelinen seviyelerin fiyatları ucuz olarak tabir edebileceğimiz seviyelere çektiğini düşünürsek varlık fiyatlarında yukarı yönlü denemelerin sürdüğünü görebiliriz. Ancak virüsün yayılma hızının zirve seviyeye yakın olduğuna yönelik bir algı oluşmadıkça ya da hastalığın tedavisine ilişkin somut bir çözüm ortaya çıkmadıkça ekonomik aktivite üzerindeki baskı süreceği için piyasaların Nisan ayında da kırılgan bir zeminde hareket etmesi şaşırtıcı olmayacaktır.

EUR/USD geri çekilmeyi sürdürüyor. Cuma gününden başlayarak 1,11 seviyesinin üzerini test eden EUR/USD sonraki işlemlerde ise beklentilerimize paralel olarak bu bölgede tutunmayı başaramadı. Bunu özellikle söz konusu bölgede 200 günlük hareketli ortalama da dahil olmak üzere son derece kritik teknik seviyelerin bulunması ile açıklamak mümkün. Kaldı ki sıklıkla dikkat çektiğimiz gibi mevcut şartlar altında EUR’nun anlamlı destek bulmasını sağlayacak gerçekçi bir neden olduğunu düşünmüyoruz. Teknik açıdan bakıldığında ise 1,0990’ın altına inilmesinin aşağı yönlü hareket alanını genişlettiğini düşünüyoruz.

TL üzerindeki baskı artarak devam ediyor. Gelişmekte olan ülke para birimleri genel olarak dolar karşısında zayıf bir performans sergilerken hafta başındaki negatif ayrışmanın etkilerini hisseden TL ise dolar karşısında 6,60 seviyesinin üzerini test etmeye başladı. Kısa vadeli teknik göstergeler bozulmaya başlarken TL üzerindeki baskının hafiflemesi için kurun 6,55’in altına gerilemesi gerektiğini düşünüyoruz. Aksi bir senaryoda TL’nin destek bulması giderek daha fazla zorlaşacaktır. Kaldı ki küresel olarak resesyonun konuşulduğu bir dönemde reel faiz desteğinden yoksun olması da TL’nin cazibesini azaltan bir faktör olarak öne çıkıyor.

Hazine Nisan ayı borçlanma programını açıkladı. Kesinleşen programa göre Nisan ayında 20,6 milyar TL’lik iç borç servisine karşılık toplam 30 milyar TL’lik iç borçlanma yapılması planlanıyor. Bu kapsamda Hazine ay içinde 14 ay vadeli kuponsuz, 3 ve 8 yıl vadeli TÜFE’ye endeksli, 3 yıl vadeli TLREF’e endeksli, 2 yıl vadeli sabit kuponlu, 7 yıl vadeli değişken faizli tahvillerin ve 5 ay vadeli Hazine bonosunun ihraçlarını düzenleyecek. Hazine Nisan ayında ayrıca 6 ay ve 5 yıl vadeli kira sertifikalarının doğrudan satışını da gerçekleştirmeyi hedefliyor.

Ons altın yeniden 1600 doların altını test etmeye başladı. Çin’den gelen verilerin ekonominin yavaş yavaş momentum kazandığına işaret etmesi ve bu kapsamda risk iştahının destek bulmaya başlaması ons altın üzerinde baskı oluştururken fiyatların yeniden 1600 doların altına sarkmaya başladığını görüyoruz. Diğer taraftan dolar endeksinin yeniden 100 seviyesine yaklaşmaya başlaması da ons altının satış baskısına maruz kalmasına neden olan faktörlerden biri oldu. Rusya Merkez Bankası’nın bugünden başlayarak altın alımını durdurduğunu açıklaması ise altın açısından negatif haberlerden bir olarak öne çıkıyor. Teknik açıdan bakıldığında 1600 doların altında kalınması fiyatların yeniden 1575 dolara doğru geri çekilmesine neden olabilir.

 

Kaynak:ÜNLÜ Menkul
Hibya Haber Ajansı

© Copyright 2024 haberajans24.com Tüm Hakları Saklıdır.
Web sitemiz Hibya Haber Ajansı Abonesidir.