Reklam
Vakıf Katılım
Tarih : 2022-10-13 09:59:56

Olumsuz hava koşulları veri kaybına neden olabilir

Veri Kurtarma Hizmetleri Genel Müdürü Serap Günal, sonbahardaki olumsuz hava koşullarında teknolojik cihazların arızalanmasından dolayı yaşanan veri kaybını önlemek adına alınabilecek tedbirleri anlattı.

Fırtına, soğuk havalar ve şiddetli yağış gibi olumsuz hava koşullarının teknolojik cihazların arızalanmasına neden olduğunu belirten Günal, kullanıcıların veri kayıplarını önlemek adına alması gereken önlemlerin kritik önem taşıdığını vurguladı.

Günal, yaşanan ani elektrik kesintileri ve sıvı teması gibi durumlar başta depolama cihazlarını olumsuz etkilerken kullanıcıların bilinçsiz davranışlarının ise veriler için geri döndürülemez sonuçlara yol açtığının altını çizdi.

Kullanıcıların bilinçli davranması gerektiğinin birincil öncelik olduğuna dikkati çeken Günal, veri kaybını engelleyecek 4 önlemi şu şekilde sıraladı:

“1. Sıvıyla temas eden ve hasar gören cihazları çalıştırmayı durdurun. Hasarlı ya da sıvıyla temas eden laptop, masaüstü bilgisayar, telefon, tablet ya da hard disklerin çalışmasını durdurmak veri kaybını önlemede kritik önem taşıyor. Bu gibi durumlarda cihazların hemen kapatılması veya yeniden çalıştırılmaması gerekiyor. Cihazlarda işlem yapılmaya devam edilmesi durumunda verilerde onarılmayacak zararlar oluşabiliyor.

2. Sıvıyla temas eden cihazları kurutmayın. Şiddetli yağışların yaşandığı durumlarda sıvıyla temas etmiş olan cihazları bilinçsiz bir şekilde kurutmaya çalışmak verileri geri dönüşü olmayan bir yola sokuyor. Kurutma makinelerinin cihazları maruz bıraktığı sıcak, diskleri aşındırıyor ve cihazlardaki hasarı artırıyor. Bu nedenle sıvıyla temas eden cihazların kurutulmaması öneriliyor.

3. Yardımcı yazılımlar kullanmayın. Kötü hava koşulları nedeniyle hasar gören bir sürücüyü onarmaya çalışmak için dosya kurtarmak amacıyla diğer yardımcı yazılımlar bilinçsizce kullanılmamalı. Yardımcı yazılımlar verileri bozabiliyor.

4. Hasar almış sabit sürücülere dikkat edin. Hasarlı bir sabit sürücü sallanmamalı ve sökülmemeli. Aksi durumda gerçekleşecek yanlış kullanım verilerde daha fazla hasara sebep olabilir.”

Hibya Haber Ajansı

© Copyright 2024 haberajans24.com Tüm Hakları Saklıdır.
Web sitemiz Hibya Haber Ajansı Abonesidir.