Reklam
Vakıf Katılım
Tarih : 2020-02-21 08:41:00

Yurtiçi jeopolitik gelişmeler bugün de izlenmeye devam edilecek

Önceki gün yaptığı kapanışla yükseliş trendinden çıkan BIST 100 endeksindeki değer kaybının dünde devam ettiğini gördük. Günü %2.98 değer kaybıyla 115.642 seviyesinden noktalayan endeksin hafta başından bu yan değer kaybı ise %4.4’e ulaştı. Suriye’deki muhaliflerin rejim güçlerine karşı İdlib'in güneyinde başlattıkları operasyon haberi dün yaşanan sert düşüşün öncelikli nedenini oluşturdu. Suriye’de yaşanan çatışmalarda 5 askerimizin şehit olduğu haberi gelirken Millî Savunma Bakanlığı İdlib bölgesinde; 50’den fazla Rejim unsuru, 5 tank, 2 zırhlı personel taşıyıcı, 2 silahlı pikap, 1 obüsün imha edildiği açıkladı. Yurtiçi piyasalarda bugün de İdlib’den gelecek haber akışları takip edilecek.

 

Çin genelinde koronavirüs salgını nedeniyle yaşamını yitirenlerin sayısı dün itibariyle 118 artarak 2.236'ya ulaştı. Yeni koronavirüs vakası sayısı ise dün 889 oldu. Çarşamba günü sadece 394 yeni vaka tespit edilmişti. Bilim insanları, Çin'de ortaya çıkan yeni tip koronavirüsün (Kovid-19) insan hücrelerine tutunmasını ve yayılmasını sağlayan "çivi proteini" adı verilen enzimin yapısını çözmeyi başardı. "Livescience" internet sitesinde yer alan habere göre, ABD'nin Teksas Üniversitesinden araştırmacılar, Kovid-19'un genom haritası kullanılarak üretilen numuneler üzerine yaptıkları çalışmada koronavirüsün insan hücresine nüfuz etmesini sağlayan "anahtar" enzimi tespit etti.

 

Koronavirüs salgınının global ekonomik arz zincirine etkisinin tahmin edilenden daha büyük olmasıyla altın fiyatları da ivme kazandı. Altın bu yılın başından itibaren en hızlı haftalık yükselişine hazırlanıyor. Bu yıl %7 yükselen altının ons fiyatı 1624 dolara kadar yükselerek 2013 zirvesi civarında işlem görüyor. Altına dayalı ETF fonlarına da girişler gözleniyor. Bu fonlara 22 gün üst üste giriş yaşanarak tarihin en uzun giriş serisi yakalanmış oldu. Koronavirüs salgınına bağlı küresel büyüme endişeleri güvenli liman alımlarına yol açıyor. Diğer değerli metaller de haftayı pozitif kapatıyor. Gümüş Ağustos’tan bu yana en hızlı haftalık yükselişini kaydetmek üzere. Paladyum da bu hafta %11 yükselerek yeni bir rekor kırmıştı.

 

Virüs vakalarının Güney Kore’de artış göstermesi ile küresel arz zincirindeki olumsuzlukların yayılacağı beklentisi haftanın son işlem gününde risk iştahını düşürüyor. Bu bağlamda Güney Kore de 52 vaka daha açıkladı. Güney Kore’de aynı zamanda Şubat’ın ilk 20 gününde ortalama günlük ihracat teslimatlarının yıllık %9,3 düşmesi virüsün arz zincirine somut etkisi olarak gösteriliyor. Bu gelişmeler üzerine Güney Kore wonu dolara karşı %0,6 düşüşle önemli EM kurları arasında en zayıf performansı gösteriyor. Güney Kore Kospi hisse senetleri endeksi %1 düşerken bu düşüşü Hang Seng %0,66 ile takip ediyor. S&P 500 vadelileri %0,38, Euro Stoxx 50 vadelileri ise %0,3 düşüşte. 10 yıllık ABD tahvil getirisi de Eylül ayından bu yana ilk kez %1,49’lu seviyeleri gördü. Dolar Endeksi ise 100 seviyesine yakın şekilde üç yılın zirvelerinde hareket ediyor. Jeopolitik gelişmeler başta olmak üzere küresel çapta güçlenen doların etkisiyle gerileyen lira dolara karşı %0,2 aşağıda. Dolar/TL 6,10’unun üzerinde seyrediyor. Bugün piyasalar kapandıktan sonra Fitch’in Türkiye’nin kredi notu değerlendirmesi takip edilecek. Aynı zamanda G-20 maliye bakanları ve merkez bankası başkanları 23 Şubat’a kadar Suudi Arabistan’ın başkenti Riyad’da toplanacak.

 

Kaynak:AHL Yatırım
Hibya Haber Ajansı

© Copyright 2024 haberajans24.com Tüm Hakları Saklıdır.
Web sitemiz Hibya Haber Ajansı Abonesidir.